Kännykkä ja syöpä, mikä on totuus?


Muistat varmaan ruotsalasprofessorin, joka suureen ääneen antoi ymmärtää, että kännykkä lisää aivosyövän riskiä. Niin moni muukin muistaa ja sitä muistikuvaa käytetään edelleen, kun halutaan pelotella käynnykkän syöpäriskeillä. Tuo tutkimushan ei osittanut lisääntynyttä syöpäriskiä, otoskoko oli pieni, mutta ruotsalaisprofessori sai lisää rahaa omiin tutkimuksiinsa meuhkaamisellaan.

Sittemmin kännykän terveysvaikutuksia on tutkittu paljon suurimilla otoksilla.

Kännykköiden terveysvaikutuksilla rahaa tahkoavat Emeritusprofessori Osmo Hänninen, sähkökenttämittareita myyvä Erja Tamminen ja työterveyshuollon erikoislääkäri Seppo Kinnunen kirjoittavat Kalevan yleisön osastolla käynnykän suurkulutuksen riskeistä. Varmaan tuo kirjoitus on lähetetty moniin muihinkin lehtiin. Kirjoittajat ovat julkaiseet kirjan viime vuonna (2011) kännyköiden terveysvaikutuksista ja nyt on menossa myynnin vauhditus. Kirjan voi ostaa täältä

kirja

Kirjoittajat väittävät, että epidemiologisten tutkimusten valossa matkapuhelimien suurkuluttajat ovat riskiryhmässä saada pahanlaatuinen aivokasvain gliooma tai kuulohermokasvain. He eivät väitä, että epidemiologiset tutkimukset osoittavat vaan että vain niiden valossa. Jokainen voi siis tehdä omia arvauksiaan, mitä mahtavat tarkoittaa. Asian voisi sanoa selvemmin: jos kännykällä ikinä löydetään joku pieni haitta, niin tämä haitta löydetään ensin suurkuluttajilta. Voi olla, että mitään ei löydy.

He myös kertovat, että eri maiden syöpärekisteritutkimuksissa nähdään jo aivoperäisten syöpien kasvu, vaikka tutkimukset eivät täydellisellä varmuudella osoittaisikaan selvää yhteyttä matkapuhelimen käyttöön. Näin hämätään lukija luulemaan, että
A) yhteys matkapuhelimiin on olemassa, mutta yhteys on epäselvä. Totuushan on, että mitään yhteyttä ei ole löydetty.
B) täydellistä varmuutta ei ole, mutta vähäisempi varmuus on. Totuus on että mitään epävarmempaakaa varmuutta ei ole olemassa.

Kirjoittajat kertovat että Säteilyturvakeskuksen tutkimusprofessori Dariusz Leszczynski ja moni WHO:n paneelin jäsen oli Lyonin IARC 2011 kokouksessa luokittelemassa matkapuhelinsäteilyä tiukemmalla kriteerillä kuin ”mahdollisesti karsinogeeninen ihmiselle”. Sana few=muutama on kääntynyt kirjoittajilla sanaksi moni. Eipä niitä niin kovin montaa ollut ja enemmistön järki voitti. Leszczynski ajaa poikkeavaa tiukempaa linjaa ilmeisesti sen takia, että hän kantaa kovasti huolta lasten puolesta. Perustelu ei riitä romuttamaan koko WHO:n selkeää linjaa. Suomen säteilyturvakeskus kehoittaakin että lapset lähettelisivät vain tekstiviestejä. Ei sen takia, että kännykkä aiheuttaisi syöpää vaan sen takia, että tutkimustietoa vaikutuksista ei vielä ole. Suomen kanta on maailman tiukin. Matkapuhelinsäteily kuuluu luokkaan 2b. Samaan luokkaan kuuluu mm. kahvi.

Lääkärilehdestä (22.03.2012) on poimittu lause: ”Jos aivosyöpä voidaan tuhota sähkökenttähoidolla, on ajateltavissa, että sähkökentillä voi olla myös syövän syntyä mahdollistava vaikutus.” Sähkökenttähoito on kokeiluvaiheessa eikä menetelmän toimivuudesta ole luotettavaa tietoa.

Maaseudun tulevaisuuden yleisönosaston kirjoitus

Käyttäjillä ei yhdessäkään luotettavassa tutkimuksessa ole raportoitu selvästi suurentunutta aivokasvainvaaraa.

Totuus on tuolla jossakin.

Laaja 420 095 henkilöä käsittänyt taskalaistutkimus ei löytänyt yhteyttä kännykän ja syövän välille. Kapea luottamusväli osittaa, että kaikki suurempi riski kännykän ja syövän välillä voidaan poissulkea.

Mainokset

5 thoughts on “Kännykkä ja syöpä, mikä on totuus?

  1. Hei,
    Kiitos mielenkiinnosta aihetta kohtaan. Valitettavasti kirjoituksesi sisältää runsaasti asiavirheitä. Tanskalaistutkimus, johon lopussa viittaat on aivan ”limbo” – saanut osakseen runsaasti kritiikkiä tiedeyhteisöltä, jne. Epidemiologisissa tutkimuksissa nimenomaan on nähty kohonnut syöpäriski suurkuluttajilla eli yli 1640 t puhuvilla.

    • Kiitos Kommenteistasi. Valitettavasti kirjoituksessani ei ole yhtään asiavirhettä. Tanskalaistutkimus, johon viittaan on limbo vain sinun kannaltasi. Kohonnutta syöpäriskiä ei ole nähty suurkuluttajilla eli 1640 t puhuvilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s