Pitsa ei tule ihan ensimmäisenä mieleen, kun ajatellaan terveysruokia


Eikä pidäkään tulla. Iltalehden uutinen täyttää kaikki roskatieteelle asetetut vaatimukset. Iltalehti kertoo, että
Pitsa voi tehdä hyvää!
Jutun logiikka on tämä: tutkijat ovat havainneet, että karvakroli laboratorio-oloissa petrimaljalla tappaa eturauhassyöpäsoluja. Karvakrolia on oreganossa, oreganoa on pitsassa, ihminen syö pitsaa, karvakloli estää syövän. Täyttä roskaa.

karvakroli

Roskatieteen kunniakkaitten perinteiden mukaan, roskatiedeuutisia loihditaan eniten tieteellisistä symposiumeista. Iltalehti ei kerro, missä tiedelehdessä tutkimus on julkaistu, koska sitä ei ole julkaistu missään. Tämän takia ei voida tarkistaa mm sitä oleellista seikkaa, kuinka suuria pitoisuuksia karvakrolia käytettiin ja oliko kyseessä synteettienen valmiste. Tutkimuksen tulokset esiteltiin Experimental Biology 2012 posterikokouksessa.Tutkija kertoo, että tulokset ovat vasta alustavia, mikä viittaa pieneen otoskokoon ja siihen, ettei karvakrolivalmisteen puhtaudesta ole 100 % takuuta.

Karvakrolia on oreganossa, mutta varsin vaatimattomia määriä. Yleensä laboratoriokokeessa käytetyt pitoisuudet ovat sellaisia, että oreganoa pitäisi syödä pari kiloa päivässä, jotta pitoisuus olisi sama.

Tutkija kertovat myös Iltalehdenkin jutussa, että karvakroli saattaa käyttäytyä ihmisen elimistössä siten, ettei karvakroli päädy suolistoa pitemmälle. Ihmisen elimistö ei toimi niin kuin ainetta petrimaljalle laitettaessa, vaan on monia tekijöijä, jotka muuttavat tilannetta täysin. Siksi petrimalja- tai rottakokeesta ei voi tehdä suoria päätelmiä ihmisen suhteen. Valitettavasti hyvät luontaistuotekauppiaat. Valitettavasti nämä uutiset ovat niitä, joita sitten käytetään oreganouutteiden mainonnassa piankin.

Mitä tulee siteen siihen, että oreganoa laitetaan vähän pitsanpäälle ja hups pitsasta tulee terveysruokaa. Jokainen hoksaa heti, että pitsassa on varmasti myös muita terveyteen vaikuttavia aineita kuten rasvaa. Näiden seikkkojen unohtaminen on tahallista edesvastuuttomuutta. Jollekin kansalaiselle saattaa jäädä nyt mieleeen, että pitsa olisikin hyväksi terveydelle, vaikkei siitä ole tässä tutkimuksessa mitenkään tutkittu ja osoitettu.

4 thoughts on “Pitsa ei tule ihan ensimmäisenä mieleen, kun ajatellaan terveysruokia

  1. Karvakrolin kinetiikkaa on kyllä tutkittu ja imeytyy varsin hyvin verenkiertoon, kannattaisi selvittää ensin ennekuin alkaa hutkimaan.
    In vitro degradation and in vivo passage kinetics of carvacrol, thymol, eugenol and trans-cinnamaldehyde along the gastrointestinal tract of piglets

  2. No hups hups, et sitten vaivautunut ottamaan selvää, että on kyse täysi. kahdesta eri oreganolajikkeesta…hups hups…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s