Graviola, Soursop, tieteellinen huijaus (hoax) – roskatiedettäkin pahempaa


Soursop basket

Oka-annoona korissa (Photo credit: capetribber)

Roskatiedettäkin pahempia ovat suoranaiset tieteelliset huijaukset. Roskatieteen ehtymätön lähde Magneettimedia yllätti laajentamalla toimialaansa tieteellisen huijauksen puolelle jutussaan
Graviola-hedelmä tappaa syövän satoja kertoja tehokkaammin kuin kemoterapia

Graviolan suomenkielinen nimi on oka-annoona.

Roskatieteessä on aina olemassa jokin tieteellinen tutkimus, jota tulkitaan tahallaan väärin. Huijaukseksi roskatiede muuttuu, kun koko tieteellistä tutkimusta ei ole olemassakaan tai tutkimus on tahallaan vääristelty tai totta on vain nimeksi. Magneettimedian jutun tieteellinen tutkimus, oikeastaan 20 tieteellistä tutkimusta, ovat jutun mukaan yhden Yhdysvaltojen suurimman lääkeyhtiön tekemiä. Yhdysvaltojen neljä suurinta lääkeyhtiötä ovat Johnson & Johnson, Pfizer, Abbott Laboratories ja Merck. Joku näistä yhtiöistä muka yritti eristää Graviola-hedelmästä vaikuttavan aineen. Kun ainetta ei saatu eristettyä, niin tutkimuksiakaan ei sitten julkaistu missään. Hedelmän uskomattomat parantavat vaikutukset siis salattiin, mutta Magneettimedia ei uskalla nimetä yhtiötä, vaikka nimen täytyy olla sen tiedossa, jos kerran tutkimuksetkin on. Eli mitään tutkimusta ei siis ole oikeasti olemassa.

Miksi sitten tällaisia kaupungilegendoja kerrotaan? Ainakin selvä motiivi on luoda uskomuksia luontaistuoteiden ihmeelliseen parantavaan kykyyn. Sitten ryhdytään myymään näitä luontaistuotteita. Kauppaketju Kärkkäinen myy vuosittain paljon luontaistuotteita. Mutta onko tieteellisen huijauksen käyttäminen myynnin tukena moraalisesti oikein?

Jutussa viitataan Cancer Research UK:iin. Viitauksen jälkeen esitetään posketon väite: Tätä tuotetta ei ole hyväksytty lääkkeeksi Iso-Britanniassa (totta), sillä se on aivan liian tehokas (valetta) ja veisi suunnattomat tuotot lääkefirmoilta. Lukija saattaa ymmärtää tekstin niin, että Cancer Research UK olisi väitteen takana. Oikeasti Cancer Research UK toteaa seuraavaa: ”Overall, there is no evidence to show that graviola works as a cure for cancer.” Kaiken kaikkiaan ei ole mitään todisteita siitä, että graviola toimii parannuskeinona syöpään.

Graviolan tehottomuus on todistettu oikeudessakin. Englantilainen liikemies Andrew Harris yritti tienata luontaistuotteilla aivan niin kuin Kärkkäinenkin. Hän väitti graviolapillereitä syöpälääkkeeksi ja sai viranomaiset peräänsä. Tuomio oli 12 kk vankilaa.

Graviolaa on käytetty Mexicossa runsaasti jälkiruuissa ja juomana. Mexicon syöpätilastoihin käytöllä ei ole ollut vaikutusta.

Tieraona Low Dog, Arizona Center for Integrative Medicinen koulutusjohtaja kertoo, ettei hän ole löytänyt yhtään tutkimusta graviolasta ihmisellä, syöpähoidoissa tai muuten. Graviola-uutteesta ei ole saatavana edes normaalia turvallisuustietoja. Edelleen ei tiedetä, sisältääkö kaupallisesti tuotettu graviola mitään niitä aineita, joiden väitetään olevan vaikuttavia.

Maailman ehkä arvostetuin tiedelehti Lancet julkaisi myös tutkimuksen, joka kosketti graviolaa. Valitettavasti tutkimuksessa havaittiin yhteys Parkinsonin tautiin. Varsin epämielyttävä sivuvaikutus tuotteella, jonka kehutaan olevan ilman sivuvaikutuksia.
(Caparros-Lefebvre D, Elbaz A. (1999-07-24). ”Possible relation of atypical parkinsonism in the French West Indies with consumption of tropical plants: a case-control study”. Lancet 354 (9175): 281–6.)

Triamazonpurkki
Magneettimedian jutussa ei sanallaan mainita tuotetta Triamazon. Mutta, kas, jos laitat googleen halusanaksi triamazon, päädyt tuohon juttuun.

13 thoughts on “Graviola, Soursop, tieteellinen huijaus (hoax) – roskatiedettäkin pahempaa

 1. HOX: Magneettimedian jutussa MAINITAAN KYLLÄ Triamazon. Kts. 1. kappaleen 1. lause.
  Ei Triamazon-hakusanalla tietenkään muuten päädyttäisi tuohon juttuun…. Joten hieman tarkkuutta myös näihin teidänkin juttuihin, kiitos, niin ovat uskottavampia.

 2. Minua on auttanut graviola hedelmä syöpääni että sydän sairauteeni, olen saanut lääkäriltä luvan jättää jo tämän ansiosta kolme lääkettä pois 🙂

 3. lainattu cancerhelp.cancerresearchuk.org:

  In laboratory studies, graviola extracts can kill some types of liver and breast cancer cells that are resistant to particular chemotherapy drugs.

  tuntuu tämä(kin) juttu olevan samalla tasolla magneettimedia kanssa, suljetaan silmät väittämille jotka eivät omaan kantaa sovi.

  • Tässä on esimerkki siitä, miten jotain internetistä löydettyä lähdettä käytetään häikäilemättömästi väärin. Asiallinen tutkimus muuttuuu roskatieteeksi taitamattomien käsissä. Kirjoittaja on lainannut vain jutun alkuosan. Loppuosassa selitetään, miten asia pitäisi tulkita: ei ole olemassa näyttöä siitä, että graviola toimisi parannuskeinona syöpään.

   In laboratory studies, graviola extracts can kill some types of liver and breast cancer cells that are resistant to particular chemotherapy drugs. But there haven’t been any large scale studies in humans. So we don’t know yet whether it can work as a cancer treatment or not. Overall, there is no evidence to show that graviola works as a cure for cancer. Many sites on the internet advertise and promote graviola capsules as a cancer cure, but none of them are supported by any reputable scientific cancer organisations.

   Nyt ei tiedetä, kuinka paljon uutetta tulisi piikittää suoneen. Ei tiedetä haitallisista sivuvaikutuksista kuin se, että voi aiheuttaa hermomuutoksia. Joku voi nähdä tässä lupaavan lääkkeen, kunhan vaikuttava aine eristetään.

 4. Toivon että tuota tutkitaan enemmän. Minusta mikään mikä antaa ihmisille toivoa oli sitten efekti plasebo tai jokin muu on hyväksi, kunhan ei sokeasti hylätä kaikkia muita menetelmiä hoitaa ihmistä. Monia lääkkeitä ja luontaishoitoja voidaan käyttää rinnakkain. Minusta on tärkeä että tietoa jaetaan, eikä kaikkea tuomita heti kusetukseksi tai epätieteelliseksi sonnaksi vain sen takia että tutkimuksen esteenä on jonkinlainen ulkoinen tekijä tai datan puute. Toki ”bad science” on paska juttu mutta lopulta se voi johtaa ihan valideihin tutkimuksiinkin jos se tehdään uudelleen oikeissa olosuhteissa.Toivon että asiaa ei luovuteta sen vuoksi minkään kohdalla millä on potentiaalia olla parantava lääke.

 5. Kärkkäinen on aika pieni tekijä luontaistuotteiden myyjänä joten motiivi ei oikrin passaa

 6. Päivitysilmoitus: Graviola ei tehoa syöpään | Roskatiede

 7. Marian kysymys on aiheellinen. Graviolaa kun syödään runsaasti muuallakin kuin Guadeloupella, jota kaikki neurotoksisuustutkimukset näyttävän käsittelevän.

  Nimettömän linkittämästä tutkimuksesta: ”These data showed that dietary GFE induced significant growth inhibition of MDA-MB-468 cells in vitro and in vivo through a mechanism involving the EGFR/ERK signaling pathway, suggesting that GFE may have a protective effect for women against EGFR-overexpressing BC.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s