Tutkimus: Nettiriippuvaisten aivot kutistuvat


Vai kutistuvatko sittenkään? Ylen uutisessa
Nettiriippuvaisten aivot kutistuvat
kerrotaan, että internetin ongelmakäyttäjien aivojen pintakerros voi kutistua 10 – 20 prosenttia. Ahaa, no paljonkos sitten aivot kutistuvat? Tietenkin olemattoman vähän. Tutkimuksella tarkoitetaan varmaan tätä tutkimusta:
Microstructure Abnormalities in Adolescents with Internet Addiction Disorder
Oikeasti aivoissa siis havaitaan muutoksia mikrorakenteessa. En ole pystynyt löytämään vahvistusta 10-20 % kutistumiselle. Joka tapauksessa uutinen hätkähdyttää, koska monet luulevat aivojen olevan stabiilit. Uutisessa kiehtoo myös termi nettiriippuvainen. Meistä on ihana saada tietää, että nettiriippuvuus on sairaus, joka näkyy mm muutoksina aivoissa. Nyt on helppo perustella lapsille, että nettiä saa käyttää vain 2 tuntia päivässä tai aivosi surkastuvat. Näinhän meille yritetään väittää. Intoa vähän vähentää, kun tietää, että tutkimukseen osallistui vain kourallinen kiinalaisia opiskelijoita, jotka roikkuivat netissä 10 tuntia 6 päivänä viikossa. Johan siinä on varmaan omituiset ruokatottumuksetkin tuolla porukalla! Tutkimus on julkaistu PLoS Onessa, mikä heikentää tutkimuksen arvostusta.

Yle on pistänyt mukaan lauseen ”Aivojen toiminta muuttuukin internetin suurkäyttäjillä täysin” Tätä ei sanota siinä Ruotsin yleisradion uutisessa, josta Yle juttunsa on kopioinut. Jutussa sanotaan: ”Neurologen Gary Small menar att själva hjärnans fysiska struktur har börjat förändrats sedan internet gjorde sitt intåg.” Sanonta ”On alkanut muuttua” on aivan toista kuin muuttuu täysin, koska määrästä ei puhuta mitään. Miksi muuten hyväksytään, että Yle voi puolihuolimattomasti laittaa juttuunsa väitteen, joka ei pidä paikkaansa. Miten me lukijat voimme erottaa, mikä on jutussa totta ja mikä on kaunokirjallisuutta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s