Miten roskatieteen tunnistaa?


On olemassa paljon hyviä vinkkejä, joiden perusteella voi arvata olevansa tekemisissä roskatieteen kanssa. Roskatiede yrittää naamioitua oikeaksi tieteeksi. Seuraavassa vinkkejä, milloin kannattaa olla varuillaan:

  1. Tieteen päämääränä on saavuttaa täydellisempi ja yhtenäisempi käsitys ympäröivästä todellisuudesta. Roskatieteen lähtökohtana on aatteelliset tai kaupalliset tavoitteitteet.
  2. Useimmilla tieteen aloilla tutkimusta on paljon, ne täydentävät toisiaan ja nostavat esiin uusia kysymyksiä. Roskatieteessä tutkimusta on vähän, jopa vain yksi. Tarkoituksena ei ole nostaa esiin uusia kysymyksiä vaan todistaa ideologia oikeaksi tai tuote erinomaiseksi.
  3. Tiedemiehet haastavat hyväksyttyjä teorioita. Roskatieteilijät suhtautuvat vihamielisesti hyväksyttyjen oppiensa kiistämiseen.
  4. Havainnot tai tiedot, jotka eivät vastaa nykykäsityksiä, aiheuttaa voimakasta kiinnostusta lisäselvityksiin. Alkuperäinen aineisto annetaan kaikkien halukkaiden käyttöön ja tutkimus on julkaistu tiedelehdessä. Roskatieteessä ne haivainnot ja tiedot jotka ovat ristiriidassa uskomusten kanssa jätetään huomiotta tai aktiivisesti tukahdutetaan. Alkuperäiset havainnot ja tiedot on vaikea saada ammattilaisten tarkistettavaksi. Tutkimusta ei ole julkaistu muualla kuin konfferensissa tai lehdistötilaisuudessa.
  5. Tieteen kieli on täsmällistä. Roskatieteessä selitykset ovat epämääräisiä ja moniselitteisiä.
  6. Kun tieteellistä teoriaa selitetään numeroin, niin numeroista pitää esittää myös niiden täsmällisyys ja tarkkuus. Roskatieteessä täsmällisyys ja tarkkuus ylittyy, jotta väitteille saataisiin parempaa tukea.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s