Onko valosaaste sittenkään terveysriski?


valosaastettaValosaaste ehkä terveysriski, väittää sanomalehti Kaleva 10.4.20112 STT:n tekemässä jutussa. Milloin valosta on tullut saastetta? Kaukana päiväntasaajasta valoa riittää kesällä hyvin ja varmasti ihminen on siihen sopeutunut. Ahaa, kyse on keinovalosta. Nyt pitäisi vielä ymmärtää, että miten keinovalo eroaa tavallisesta valosta terveysmielessä.

”Valtatien keinovalot heijastuvat makuuhuoneen verhon reunan takaa ja häiritsevät yöunta. Tutkimusten mukaan tämä voi haitata ihmisen hormonitoimintaa ja lisätä riskiä rintasyöpään. Altistumisen keinovalolle yöaikaan on epäilty liittyvän masennukseen , diabeteekseen ja liikalihavuuteen”.

Siis mitä? Katulamput aiheuttavat rintasyöpää. Nyt äkkiä hommaamaan paksummat verhot. Hei, tämä alkaa haiskastaa roskatieteelle. Valitettavasti jutusta puuttuu lähde. Olisin mieluusti tarkistanut, onko tutkimuksessa verrattu keinovalotilannetta kuun valoon, vai onko ollut pilkkopimeää.

Kurkkaus Wikipediaan: ei mainintaa valosaasteen vaikutuksista ihmisen terveyteen. Englanninkielissä Wikipediassa mainitaan vuorotyön ja rintasyövän välisestä korrelaatiosta. Ilmeisesti melatoniinihypoteesiä venytetään koskemaan keinovaloakin. Tulee mieleen, että jollakin on vahva salainen motiivi käyttää roskatiedettä omien päämäärien edistämiseen. Haluaako joku viherpiipertäjä, että kaupunkien valot sammutetaan yöksi?

Mainokset

2 thoughts on “Onko valosaaste sittenkään terveysriski?

  1. Valosaaste on ihan oikea ongelma ilman terveysvaikutuksiakin. Ainakin astronomeja saattaa ottaa kupoliin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s