Muistatko vielä suuren perunalastukohun?


Ruotsalaiset tutkijat raportoivat vuonna 2002, että syömällä perunalastuja voit altistua vaarallisen suurelle määrälle muka syöpää aiheuttavalle aineelle akryyliamidille.

Ei hätää. Tukehdut sipseihin ennen kuin heität veivin kemikaalin takia.

Tukholman yliopiston tutkijat väittivät osoittaneensa, että paahtamalla tai käristämällä hiilihydraattipitoista ruokaa kuten perunaa tai viljaa, muodostuu akryyliamidia, aine joka on luokiteltu ”mahdollisesti ihmiselle karsinogeninen”.

Hirveä uutinen kiidätettiin markkinoiden kautta lehdistötilaisuuteen. Tutkijat pitivät tuloksia niin tärkeinä, että he eivät voineet odottaa, että tulokset virallisesti julkaistaan akateemisessa lehdessä. Kun tiedettä tehdään lehdistötilaisuuksien kautta, kyse ei ole oikeasta tieteellisestä metodista vaan lähes poikkeuksetta roskatieteestä.

Sosiaali- ja terveysministeriö luokittelee kyllä akryyliamidin mahdollisesti ihmiselle karsinogeeniseksi. Mutta tämä ei perustu yhteenkään ihmisellä tehtyyn tutkimukseen. Luokittelu perustuu ainoastaan laboratoriossa koeeläinkokeisiin, joiden merkitys on ihmiselle kyseenalainen. Hiiret eivät mitä ilmeisimmin ole pikkuihmisiä. Laboratorioeläimiä kasvatetaan syöpäalttiiksi ja ne ovat niin herkkiä syövälle että saavat sen pelkästään ylensyömällä. Lisäksi laboratorioeläimet saavat suuren annoksen tutkittavaa ainetta.

Sellaisten kokeiden käyttäminen ennustamaan ihmisen syöpäalttiutta ei ole tiedettä – se on voodoota.

Tutkijat väittivät, että yksi perunalastu saattoi sisältää yhden miljoonasosa gramman (mikrogramman) akryyliamidia. Jospa oletetaan että laboratoriokokeet ovat relevantteja ihmiselle, niin alhaisin annos, joka lisäsi syövän esiintyvyyttä laboratorioeläimillä oli 500 mikrogrammaa per jyrsijän elopainokilo, Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan.

Normaalin 70 kg ihmisen yhtä suuri annos akryyliamidia olisi 35 000 mikrogrammaa. Saadakseen saman määrän akryyliamidia kuin koeeläimet pitäisi syödä 35 000 perunalastua joka päivä koko elämän.

Pelottelut ruuista, jotka sisältävät aineita, jotka aiheuttavat syöpää koeeläimissä, voivat olla todella typeriä.

Mainokset

2 thoughts on “Muistatko vielä suuren perunalastukohun?

  1. Loistava huomio toi suhteutettu pitoisuus, joka tarvitaan siihen, että tämä todennäköisyys kasvaa huomattavalle tasolle saada syöpä. Itse olin tämän kohun aikana melko huvittunut. Lueskelin kyseistä tutkimusta ja tiesin, että jollain on ollut hikipanta, tai jokin muu osa hiukan liian kireällä.

    On totta, että ihmiset etsivät ns. täydellistä vastausta siihen, mikä tietty aine aiheuttaa syöpää. Syöpä, tuo pelottava ja vaarallinen ilmiö on kautta aikain kiinnostanut, eikä sen ilmenemistä oikein tarkkaan vieläkään tiedetä. Jos menet googleen ja etsin hakusanoilla: ”ingredients to kill cancer” päästään melkoiseen pandoran arkkuun. Sieltä tulee punaviinejä, curryä ja kaikki muutkin oreganosta lähtien. Tottakai me halutaan löytää se täsmälääke, jolla se syöpä nujertuu, mutta valitettavasti en usko, että yksikään edellämainituista sitä torjuisi tutkitusti tehokkaasti, eikä myöskään aiheuta sitä samalla tavalla. Miksi? Siksi, että ihmisen keho on hämmästyttävän monimutkainen kompleksi, jossa liian moni asia vaikuttaa liian moneen muuhun asiaan.

    Paras tapa torjua syöpää lienee vain elää terveellisesti ja olla positiivisella asenteella. Positiivinen asenne vähentää stressiä ja on muutenkin helpottava elementti arkielämässä. Jos ajatellaan, että syövän, tai minkä tahansa muun asian aiheuttaa 2000^n asiaa, voi eliminoida näistä muutaman vain olemalla positiivisella tuulella. Easy as that!

  2. Päivitysilmoitus: Syöpä ja ravinto - PRONUTRITIONIST

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s